Droge ogen

Droge ogen is een veel voorkomende aandoening die meestal in beide ogen voorkomt. Het kan er voor zorgen dat uw ogen geïrriteerd of branderig aanvoelen en kan er ook voor zorgen dat u wisselend wazig ziet.
Als u droge ogen hebt kan dit oncomfortabel zijn, maar het zorgt gelukkig bijna nooit voor ernstige beschadigingen aan uw ogen. U kunt droge ogen hebben doordat uw ogen te weinig tranen produceren, maar in de meeste gevallen is niet de hoeveelheid traanvocht maar de kwaliteit van het traanvocht de oorzaak. Als uw traanvocht een minder goede samenstelling heeft zal het sneller verdampen of zich minder goed verspreiden over het oogoppervlak.

 

Droge ogen is een aandoening die voor veranderingen in uw traanfilm zorgt. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat uw ogen geïrriteerd of branderig aanvoelen. Dit kan er ook voor zorgen dat u wisselend wazig ziet. Droge ogen is vaak een chronische (lange termijn) aandoening. Dit betekent dat de aandoening steeds weer terug kan komen als u het eens hebt gehad. Meestal zijn beide ogen aangedaan, maar het ene oog kan erger aangedaan zijn dan het andere oog.
Droge ogen zorgt meestal niet voor permanente problemen met uw gezichtsscherpte, maar in ernstige gevallen kan het wel erg pijnlijk zijn en beschadigingen geven aan het voorste gedeelte van uw oog (het hoornvlies).

 

Hoe ontstaan droge ogen?
De traanfilm bestaat uit 3 lagen. De laag die het dichtst bij uw oog is noemen we de slijmlaag (ook wel: mucine-laag). Deze laag zorgt er voor dat het traanvocht aan uw oog blijft plakken. De middelste laag is de waterlaag. Deze laag voorziet het oog van vocht en voedingsstoffen. De buitenste laag is de olielaag (ook wel: lipide-laag) die er voor zorgt dat het traanvocht niet zo snel verdampt. Deze olielaag wordt geproduceerd door de kliertjes van Meibom in uw oogleden.

 

Droge ogen ontstaan wanneer een of meer van deze lagen verandert van kwaliteit of hoeveelheid. Dit zorgt er voor dat de traanfilm onstabiel en zouter wordt. Vervolgens zorgt dit voor een ontstekingsreactie van het voorste gedeelte van uw ogen. Zo ontstaan de symptomen van droge ogen.

 

Uw optometrist kan uw ogen nakijken en speciale testen uitvoeren om de kwaliteit en hoeveelheid van uw traanvocht en oogleden te onderzoeken. Op deze manier kan uw optometrist achter de oorzaak van uw droge ogen symptomen komen en een op maat gemaakt behandelplan opstellen.

 

Lees onze onderstaande informatiefolder voor meer informatie:

Powered By EmbedPress

Blepharitis

Blepharitis is een ontsteking van uw oogleden. Meestal zijn beide ogen aangedaan en worden uw oogleden rood en houden ze wat vocht vast. Ook zijn er vaak korstjes op de oogleden en kunnen uw ogen geïrriteerd aanvoelen. Dit leidt vaak tot een brandend, stekend of jeukend gevoel in en rond uw ogen. De klachten zijn bij het opstaan vaak het meest aanwezig. Sommige mensen hebben echter nauwelijks klachten. Bij hen wordt soms toch een ontsteking ontdekt bij een routine oogcheck.
Blepharitis is meestal niet ernstig, maar het kan wel zorgen voor andere problemen, zoals chalazion (ontstoken klier in het ooglid; ook wel bekend als een gerstekorrel), zweren of een ontsteking van het slijmvlies van het oog.  Blepharitis is een chronische aandoening. Dit betekent dat het steeds terug kan komen. Meestal is het reinigen van de oogleden voldoende om de onsteking af te remmen, maar soms is er extra behandeling nodig. Als u blepharitis hebt kunt u ruimtes met veel stof en rook het beste mijden. Daarnaast kunt u ook beter geen oog make-up zoals mascara en eyeliner gebruiken.

 

De beste manier om de klachten van blepharitis te verminderen is het reinigen van de oogleden. Dit kan op verschillende manieren en afhankelijk van de soort blepharitis die u hebt zal uw optometrist een op maat gemaakte behandeling voor u opstellen.

 

Lees onze onderstaande informatiefolder voor meer informatie: