Blepharitis

Blepharitis is een ontsteking van uw oogleden. Meestal zijn beide ogen aangedaan en worden uw oogleden rood en houden ze wat vocht vast. Ook zijn er vaak korstjes op de oogleden en kunnen uw ogen geïrriteerd aanvoelen. Dit leidt vaak tot een brandend, stekend of jeukend gevoel in en rond uw ogen. De klachten zijn bij het opstaan vaak het meest aanwezig. Sommige mensen hebben echter nauwelijks klachten. Bij hen wordt soms toch een ontsteking ontdekt bij een routine oogcheck.
Blepharitis is meestal niet ernstig, maar het kan wel zorgen voor andere problemen, zoals chalazion (ontstoken klier in het ooglid; ook wel bekend als een gerstekorrel), zweren of een ontsteking van het slijmvlies van het oog.  Blepharitis is een chronische aandoening. Dit betekent dat het steeds terug kan komen. Meestal is het reinigen van de oogleden voldoende om de onsteking af te remmen, maar soms is er extra behandeling nodig. Als u blepharitis hebt kunt u ruimtes met veel stof en rook het beste mijden. Daarnaast kunt u ook beter geen oog make-up zoals mascara en eyeliner gebruiken.

 

 

 

Soorten blepharitis

Blepharitis anterior  

Hierbij is de voorkant van uw oog (de buitenkant van de oogleden rondom de wimpers) ontstoken. Meestal wordt dit veroorzaakt door de staphylococcus bacterie.

 

Blepharitis posterior  

Dit wordt ook wel meibomklierdysfunctie genoemd (MGD). MGD wordt veroorzaakt doordat de meibom kliertjes achter uw wimpers ontstoken en verstopt raken. Normaalgesproken scheiden deze kliertjes een olie-achtige vloeistof uit die zicht mengt met het traanvocht. Bij MGD is deze vloeistof verdikt, waardoor het niet meer goed mengt met het traanvocht en de opening van de kliertjes verstopt raakt.

 

Gemengde blepharitis

Soms hebben mensen beide vormen van blepharitis tegelijk. Dit noemen we een gemende blepharitis.

Bij blepharitis posterior zijn de kliertjes in de oogleden verstopt en ontstoken.
Blepharitis anterior is te herkennen aan de korstjes bij de wimpers.
Risicogroepen voor blepharitis?

Blepharitis komt het meeste voor bij mensen van 50 jaar of ouder, maar op elke leeftijd kan iemand blepharitis ontwikkelen. Bij het ouder worden raken de meibomkliertjes in de oogleden wel makkelijker verstopt. Hierdoor kunnen uw ogen geïrriteerd en droog aanvoelen.
U hebt meer aanleg om blepharitis te krijgen als de volgende dingen op u van toepassing zijn: 

 

Rosacea

Rosacea is een aandoening aan de huid waarbij de huid rood, droog en schilferig is.

 

Seborrhoïsch eczeem
Bij seborrhoïsch eczeem is de huid rood, vettig en kunnen er schilfers op de hoofdhuid voorkomen.

 

Mijten op en om uw oogleden
Meestal wordt dit veroorzaakt door de Demodex-mijt. Dit is een mijt die bij bijna iedereen aanwezig is op de oogleden, maar in sommige gevallen kan er sprake zijn van een ontstekingsreactie doordat er te veel mijten aanwezig zijn.

 

Contactlenzen dragen
Bij mensen die langere tijd contactlenzen dragen komt blepharitis statistisch gezien iets vaker voor dan bij mensen die geen contactlenzen dragen.

Hoe kan ik voor mijn ogen zorgen als ik blepharitis heb?

U kunt er voor zorgen dat uw ogen minder geïrriteerd zijn als u blepharitis heeft, maar in de meeste gevallen kan blepharitis niet helemaal genezen worden. Vaak is er een behandeling van een maand of langer nodig om de irritatie te verminderen.

1. Warme kompressen

Door de warmte lost de dikke vloeistof in de meibomkliertjes op en raken de kliertjes langzaam minder verstopt. Het is mogelijk om zelf een warm kompres te maken door bijvoorbeeld watten of een washand in warm (niet kokend!) water te houden en dit vervolgens op het gesloten oog te houden. Een commercieel alternatief (bijvoorbeeld een Thea EyeBag of een Posiforlid oogmasker) is vaak echter veel effectiever en makkelijker in gebruik.

De EyeBag van Thea Pharma is eenvoudig in gebruik en kan tot 200x opgewarmd worden in de magnetron.
Met Blephaclean doekjes kunt u eenvoudig uw oogleden reinigen.
2. Het reinigen van de oogleden

Er zijn verschillende manieren om de oogleden te reinigen. Uw optometrist kan u adviseren hoe u het beste uw oogleden kunt reinigen.
De commercieel beschikbare doekjes (Blephaclean) werken vaak beter dan een ‘huis, tuin en keuken-manier’ van oogleden schoonmaken. Vraag uw optometrist naar de mogelijkheden.

3. Antibiotica

Als warme kompressen en het reinigen van de oogleden niet voldoende effect hebben is het soms nodig om antibiotica te gebruiken.
Uw optometrist kan u, in samenwerking met uw huisarts, meer uitleg geven over deze behandeling.