Vlekken en Flitsen

Wat zijn mouches volantes?

Mouches volantes lijken op kleine, donkere vlekjes of draadjes die in je oog rond dwarrelen. Ze komen vaak voor en zijn niet schadelijk. Vaak worden ze veroorzaakt door het krimpen van het glasvocht (corpus vitreum) in het oog bij het ouder worden.
Lichtflitsen komen minder vaak voor en worden vaak veroorzaakt door de beweging van het glasvocht binnen in het oog. In sommige gevallen kunnen lichtflitsen of mouches volantes een teken zijn van een scheurtje in het netvlies of van een netvliesloslating. Dit moet zo snel mogelijk behandeld worden. Een netvliesloslating komt vaker voor op latere leeftijd en ook bij mensen die bijziend zijn of eerder een oogoperatie hebben ondergaan.
Als u één of meerdere van de volgende symptomen hebt is het belangrijk om contact op te nemen met uw optometrist. Uw optometrist kan uw ogen dan nakijken en indien nodig een verwijzing maken naar de oogarts. Als de klachten in het weekend voorkomen of als u geen contact kunt opnemen met uw optometrist, bel dan met de spoedpost in het ziekenhuis.

floaters
Mouches volantes in het oog. Bron: Mayoclinic
floaters_orig
Zicht met mouches volantes. Bron: johannes-keller.net

Meer informatie? Download onze patiëntenfolder via de onderstaande link: