Behandeling van droge ogen met IPL

Wat is IPL?

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van droge ogen behandelmethodes is de IPL-laser.

De techniek (IPL) wordt al in verschillende vakgebieden gebruikt, met name door huidtherapeuten en schoonheidsspecialistes.

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dit betekent dat het om een zeer sterk lichtsignaal gaat dat specifiek afgesteld is om op een bepaalde diepte te werken.

Een IPL-apparaat dat bijvoorbeeld voor huidtherapie gebruikt wordt kan niet gebruikt worden om droge ogen te behandelen. Hiervoor heb je namelijk een specifieke lichtsterkte en een specifieke focus nodig.

Hoe werkt een IPL-behandeling voor droge ogen?

Door de lichtpulsen die het apparaat afgeeft geeft de zenuw die de kliertjes in uw oogleden (kliertjes van Meibom) aanstuurt neurotransmitters af die de kliertjes beter laten werken.

Dit zorgt ervoor dat de kliertjes een betere olielaag produceren voor uw traanfilm. Deze betere olielaag geeft de traanfilm meer stabiliteit en zal de klachten van droge ogen verminderen.

Ook kan IPL een positieve invloed hebben op de bestrijding van bacteriën (blepharitis) en mijten (Demodex) die rond de oogleden aanwezig zijn.

Hoe weet ik of ik geschikt ben voor een IPL-behandeling?
Bij een Droge ogen onderzoek kijken we naar de oorzaak van uw droge ogen klachten.

Bij ongeveer 80% van de patienten met droge ogen speelt meibomklierdysfunctie (MGD) een belangrijke rol. Als de meibomkliertjes niet goed functioneren is de olielaag (de buitenste laag van de traanfilm) niet goed van samenstelling en zal de traanfilm sneller verdampen.

De meest gebruikte behandeling van meibomklierdysfunctie is warme kompressen en dagelijkse ooglidhygiëne. Als men zich trouw aan deze behandeling houdt is dit over het algemeen vrij effectief in het verminderen van de klachten. Het nadeel is dat dit een zeer arbeidsintensieve behandeling is waar u dagelijks al gauw 15-20 minuten mee bezig bent.

Een IPL-behandeling gebeurt in onze praktijk en is minstens net zo effectief. Het voordeel van een IPL-behandeling is dat dit voor u veel minder arbeidsintensief is.

IPL behandeling

De nieuwst behandeling voor droge ogen is IPL. Dit staat voor Intense Pulsed Light

Hoe gaat een IPL-behandeling in zijn werk?

Een IPL-behandeling is veilig, snel en volledig pijnloos. Tijdens de behandeling gebruiken we een oogmasker om uw ogen te beschermen tegen het felle licht van het IPL-apparaat. Ook de behandelaar draagt een speciale beschermende bril tijdens de behandeling.

Voordat de optometrist begint met de behandeling wordt er een laag gel op uw huid aangebracht. Daarna worden de flitsen toegediend. Het
apparaat maakt geen direct contact met uw huid, maar alleen met de gel. In totaal worden er per oog 5 flitsen toegediend. De behandeling duurt in totaal ongeveer 15 minuten.

Tijdens de behandeling draagt u een oogmasker om uw ogen te beschermen tegen het felle licht.

Tijdens de behandeling draagt u een oogmasker om uw ogen te beschermen tegen het felle licht.

Een standaard behandelingstraject bestaat uit 3 behandelingen in het eerste jaar met een paar weken tussen elke behandeling. In
elk daaropvolgend jaar is 1 behandeling meestal voldoende.

Welk apparaat wordt gebruikt voor de behandelingen?

Het apparaat dat wij gebruiken voor de IPL-behandelingen is de E-eye. Dit is een apparaat dat speciaal gemaakt is voor behandeling van de ogen. Dit apparaat is ook alleen hiervoor geschikt en kan niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

Dit betekent ook dat het apparaat optimaal ingesteld is voor het behandelen van de ogen. Hierdoor is de behandeling zeer effectief en zijn er in de meeste gevallen slechts 3 behandelingen nodig in het eerste jaar. In elk daaropvolgend jaar is in de meeste gevallen 1 behandeling voldoende.

Het apparaat dat wij gebruiken is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van droge ogen.

Het apparaat dat wij gebruiken is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van droge ogen.

Als u wilt weten of een IPL-behandeling voor u mogelijk is kunt u met de onderstaande knop een afspraak maken voor een Droge Ogen Onderzoek.
Bij dit onderzoek onderzoeken we of een IPL-behandeling voor u effectief zou kunnen zijn.