Droge ogen

Droge ogen is een veel voorkomende aandoening die meestal in beide ogen voorkomt. Het kan er voor zorgen dat uw ogen geïrriteerd of branderig aanvoelen en kan er ook voor zorgen dat u wisselend wazig ziet.
Als u droge ogen hebt kan dit oncomfortabel zijn, maar het zorgt gelukkig bijna nooit voor ernstige beschadigingen aan uw ogen. U kunt droge ogen hebben doordat uw ogen te weinig tranen produceren, maar in de meeste gevallen is niet de hoeveelheid traanvocht maar de kwaliteit van het traanvocht de oorzaak. Als uw traanvocht een minder goede samenstelling heeft zal het sneller verdampen of zich minder goed verspreiden over het oogoppervlak.

Droge ogen is een aandoening die voor veranderingen in uw traanfilm zorgt. Deze veranderingen kunnen er voor zorgen dat uw ogen geïrriteerd of branderig aanvoelen. Dit kan er ook voor zorgen dat u wisselend wazig ziet. Droge ogen is vaak een chronische (lange termijn) aandoening. Dit betekent dat de aandoening steeds weer terug kan komen als u het eens hebt gehad. Meestal zijn beide ogen aangedaan, maar het ene oog kan erger aangedaan zijn dan het andere oog.
Droge ogen zorgt meestal niet voor permanente problemen met uw gezichtsscherpte, maar in ernstige gevallen kan het wel erg pijnlijk zijn en beschadigingen geven aan het voorste gedeelte van uw oog (het hoornvlies).

 

 

Hoe ontstaan droge ogen?
De traanfilm bestaat uit 3 lagen. De laag die het dichtst bij uw oog is noemen we de slijmlaag (ook wel: mucine-laag). Deze laag zorgt er voor dat het traanvocht aan uw oog blijft plakken. De middelste laag is de waterlaag. Deze laag voorziet het oog van vocht en voedingsstoffen. De buitenste laag is de olielaag (ook wel: lipide-laag) die er voor zorgt dat het traanvocht niet zo snel verdampt. Deze olielaag wordt geproduceerd door de kliertjes van Meibom in uw oogleden.

Droge ogen ontstaan wanneer een of meer van deze lagen verandert van kwaliteit of hoeveelheid. Dit zorgt er voor dat de traanfilm onstabiel en zouter wordt. Vervolgens zorgt dit voor een ontstekingsreactie van het voorste gedeelte van uw ogen. Zo ontstaan de symptomen van droge ogen.

Uw optometrist kan uw ogen nakijken en speciale testen uitvoeren om de kwaliteit en hoeveelheid van uw traanvocht en oogleden te onderzoeken. Op deze manier kan uw optometrist achter de oorzaak van uw droge ogen symptomen komen en een op maat gemaakt behandelplan opstellen.

 

 

Wie krijgen droge ogen?

Droge ogen komt meer voor bij vrouwen, mensen met een Aziatische achtergrond en mensen die 50 jaar of ouder zijn. Vaak is het iets dat bij het ouder worden hoort. Als u ouder wordt produceren de ogen minder traanvocht en zijn uw oogleden minder goed in het verspreiden van het traanvocht bij het knipperen. Daarnaast werken de kliertjes van Meibom minder goed als u ouder wordt, met name wanneer ze verstopt of ontstoken raken. Dit is een aandoening die Blepharitis Posterior heet (meer informatie in de folder over blepharitis).
Sommige medicatie of onderliggende aandoeningen kunnen ook invloed hebben op de traanfilm. Bij vrouwen kunnen hormoonveranderingen tijdens de menopauze, zwangerschap of de anticonceptiepil invloed hebben op de traanfilm.

Andere dingen die het risico op droge ogen kunnen verhogen zijn:
•    Langdurig dragen van contactlenzen
•    Weinig knipperen
•    Afwijkingen aan de oogleden
•    Laserbehandeling van de ogen

Normaalgesproken blijft de traanfilm 10 seconden stabiel tussen de knipperslagen door. Als de traanfilm te snel verdampt of openbreekt stelt dit de gevoelige zenuwen in het hoornvlies bloot aan de lucht. Dit zorgt er voor dat uw ogen beginnen te tranen (reflextranen).
Dit is normaal wanneer het koud is of als er veel wind op de ogen komt, bijvoorbeeld bij het fietsen.
Door de extra tranen wordt de olielaag in het traanvocht verdund, waardoor de ogen na de tijd nog een poosje droog aan kunnen voelen.

De traanfilm bestaat uit 3 lagen: De slijmlaag, de waterlaag en de olielaag.
Wat kan ik aan mijn droge ogen doen?
 
Er zijn 5 dingen die u kunt doen om uw droge ogen klachten te verlichten:
 

 

1.    Vermijd make-up en houd uw oogleden schoon
Als u oogpotlood aan de binnenkant van uw ooglid (achter de wimpers) aanbrengt kan dit de kliertjes van Meibom blokkeren die de olielaag van de traanfilm produceren. Dit betekent dat het belangrijk is om uw oogleden schoon te houden, met name als u ook blepharitis hebt.
Voor meer informatie om hoe u de oogleden het beste schoon kunt u de folder over blepharitis lezen.

 

 

2.    Wees bewust van uw omgeving
Er zijn sommige omgevingen die er voor zorgen dat de ogen nog droger aanvoelen. Hoge temperaturen en centrale verwarming, droge lucht en airconditioning zorgen er voor dat uw traanvocht sneller verdampt.
Het zou kunnen helpen om de temperatuur van uw centrale verwarming te verlagen en om droge lucht zo veel mogelijk te vermijden. Sommige mensen hebben veel baat bij het bevochtigen van de lucht met een luchtbevochtiger. Als de lucht vochtiger is zal het traanvocht minder snel verdampen.
Als u buiten bent en het waait, dan kan een bril of zonnebril helpen om uw ogen te beschermen tegen de wind. Probeer ruimtes met veel stof en rook te vermijden, omdat deze ruimtes uw ogen kunnen irriteren.

 

3.    Gebruik oogdruppels
Er zijn verschillende soorten oogdruppels verkrijgbaar. Deze druppels werken door extra vocht aan het oog te geven. Ze zijn beschikbaar als druppels, gel en als zalf en de meeste zijn beschikbaar zonder dat u hier een recept voor nodig hebt. Als u merkt dat de druppels niet lang genoeg werken kunt u een gel proberen. Omdat een gel dikker is blijft dit langer aanwezig in het oog.
Als u ’s nachts last hebt van droge ogen omdat uw oogleden niet goed sluiten kunt u een zalf gebruiken.
Oogdruppels bevatten geen medicijnen en u kunt ze zo vaak gebruiken als u wilt. Druppels met conserveermiddelen mag u niet vaker dan 6x per dag gebruiken, omdat de conserveermiddelen het oog kunnen irriteren. Als u meer dan 6x per dag druppelt kunt u het beste een conserveermiddelvrije oogdruppel gebruiken.
Als uw ogen droog zijn omdat uw traanvocht te snel verdampt kan een spray soms beter helpen dan druppels. Deze spray vernieuwt de olielaag van uw traanfilm en zorgt er voor dat het niet zo snel verdampt. De spray brengt u aan op de randen van uw oogleden terwijl uw ogen gesloten zijn. Als u uw ogen vervolgens opent verspreid de vloeistof zich over het oppervlak van uw oog, waardoor er een nieuwe olielaag wordt gevormd.

 

 

droge ogen behandelen met oogdruppels
Een IPL-behandeling is een eenvoudige manier om de kwaliteit van uw traanvocht te verbeteren.

4. Een IPL behandeling om de traankwaliteit te verbeteren.

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van droge ogen behandelmethodes is de IPL-laser.

De techniek (IPL) wordt al in verschillende vakgebieden gebruikt, met name door huidtherapeuten en schoonheidsspecialistes.

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dit betekent dat het om een zeer sterk lichtsignaal gaat dat specifiek afgesteld is om op een bepaalde diepte te werken.

 

Door de lichtpulsen die het apparaat afgeeft geeft de zenuw die de kliertjes in uw oogleden (kliertjes van Meibom)
aanstuurt neurotransmitters af die de kliertjes beter laten werken.

Dit zorgt ervoor dat de kliertjes een betere olielaag produceren voor uw traanfilm. Deze betere olielaag geeft de traanfilm meer stabiliteit en zal de klachten van droge ogen verminderen.

Ook kan IPL een positieve invloed hebben op de bestrijding van bacteriën (blepharitis) en mijten (Demodex) die rond de oogleden aanwezig zijn.

 

Lees hier meer over een IPL-behandeling

 

5.    Een behandeling om de afvoer van het traanvocht te verminderen.
Uw tranen stromen weg naar de neusholte door kleine openingen in uw oogleden (de traanpunt). Kleine stopjes (punctum plugs) kunnen door de optometrist geplaatst worden in de traanpunten, zodat er minder traanvocht wegstroomt. Hierdoor blijft er meer traanvocht achter in uw oog en kunnen uw symptomen verminderen.
Punctum plugs zijn er in 2 uitvoeringen: Permanente punctum plugs (silicone) en Tijdelijke punctum plugs (collageen).
De permanente punctum plugs worden geplaatst en blijven minimaal 1 jaar zitten. Deze gaan er niet vanzelf uit en dienen na een bepaalde tijd weer verwijderd te worden door de optometrist. Het plaatsen van punctum plugs is pijnloos en duurt ongeveer 10-15 minuten.
De tijdelijke punctum plugs zijn gemaakt van collageen, een lichaamseigen materiaal dat langzaam opgenomen wordt door het lichaam. Hierdoor blijven ze minimaal 2-3 maanden werkzaam en lossen ze daarna vanzelf op. Deze punctum plugs hoeven niet verwijderd te worden.

Een punctumplug plaatsen is volledig pijnloos en zorgt er voor dat het traanvocht minder snel wegstroomt.