Wat is optometrie?

Een optometrist is een HBO opgeleide oogspecialist die verder gaat dan een opticien.

Een optometrisch onderzoek bestaat onder andere uit een oogmeting, maar naast de sterkte en de gezichtsscherpte van uw ogen wordt uw oog ook onderzocht op eventuele aandoeningen. Bij dit onderzoek maakt de optometrist gebruik van geavanceerde apparatuur, zoals een OCT-scan en een Spleetlamp-microscoop. Zo kan uw oog zowel aan de buitenkant (hoornvlies) als aan de binnenkant (het netvlies, de ooglens) goed onderzocht worden.

 

Als er een afwijking aan uw oog wordt gevonden communiceert de optometrist dit met uw huisarts en kan er (als dit nodig is) ook een verwijzing naar de oogarts worden gemaakt.

 

Omdat de optometrist in de meeste gevallen kan vaststellen wat er aan uw ogen mankeert kan er ook een specifieke en juiste verwijzing worden gemaakt. Dit voorkomt onnodige wachttijden en zorgt er voor dat u op de juiste manier en door de juiste specialist verder geholpen kan worden als dit nodig is.

Kwaliteitsregistratie

Al onze optometristen zijn kwaliteitsgeregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit betekent dat zij jaarlijks diverse bij- en nascholingen volgen en zich elke 5 jaar opnieuw laten registreren.

Aan deze bij- en nascholingen hechten wij veel waarde, omdat we altijd up-to-date willen zijn van de nieuwste ontwikkelingen in ons vakgebied. Zo kunnen we uw ogen de zorg geven die ze verdienen!

 

Naast kwaliteitsregistratie en bijscholing zijn onze optometristen ook lid van de Optometristenvereniging in Nederland (OVN) en the College of Optometrists in Engeland.

Welke apparatuur gebruikt een optometrist?

OCT-scan

De optometrist maakt gebruikt van verschillende apparaten. De belangrijkste en nieuwste ontwikkeling is een OCT-scan, waarmee de optometrist uw netvlies perfect in beeld kan brengen. Hiermee zijn veel aandoeningen die vroeger vaak gemist werden al in een heel vroeg stadium op te sporen en kunnen ernstige oogafwijkingen vaak worden voorkomen.

Spleetlampmicroscoop

Naast een OCT maakt de optometrist ook gebruik van een Spleetlampmicroscoop. Hiermee kan er gezien worden of u staar hebt en kunnen er ook afwijkingen aan het hoornvlies gezien worden. Daarnaast kan de optometrist met een speciaal glaasje ook het netvlies goed bekijken, zodat bijvoorbeeld de bloedvaten in het oog op afwijkingen gecontroleerd kunnen worden.

Wordt een optometrisch onderzoek vergoed door mijn verzekering?

Een optometrisch onderzoek wordt in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekering. Soms wordt hierbij uw eigen risico aangesproken.