Staar
Voor meer informatie kunt u onze folder hieronder lezen of uitprinten:
Wat is staar?
Staar (ook wel bekend als ‘cataract’) betekent dat de ooglens troebel wordt. De lens bevindt zich voor in het oog, net achter de iris en pupilopening (zie plaatje). Normaal gesproken is de ooglens helder en doorzichtig. Hierdoor komt het licht dat door uw pupilopening het oog binnen komt scherp en helder op uw netvlies. Als de ooglens door staar vertroebeld is dan komt het licht niet meer helder op het netvlies en ontstaat er een wazig beeld.
Welke klachten passen bij staar?
- Constant wazig zien. Niet wisselend binnen enkele minuten of in de loop van de dag.
- Last van fel licht. Bijvoorbeeld autolampen van tegenliggers die gaan ‘uitstralen’ en daardoor hinderlijk zijn.
- Snelle verandering van de brilsterkte.
- Kleuren minder helder zien. Als uw ooglens troebel wordt ziet u de kleuren ook minder mooi. U ziet nog steeds alle kleuren, maar de helderheid wordt geleidelijk minder.
Hoe vaak komt staar voor?
Staar komt vooral voor bij ouderen boven de 65 jaar. Op hogere leeftijd heeft vrijwel iedereen een (zeer geringe) vorm van staar, maar meestal zonder dat dit klachten geeft. Bij een gedeelte van de mensen wordt deze staar echter steeds meer en ontstaan de klachten dier hier boven staan beschreven. Van alle 65-jarigen heeft ongeveer 3% last van staar. Bij de 85-jarigen is dit aantal ongeveer 20%.
Hoe kan staar behandeld worden?
Staar kan behandeld worden door middel van een staaroperatie. Bij deze operatie verwijdert een oogarts uw troebele ooglens en wordt er in de plaats hiervan een heldere kunstlens geplaatst. Deze lens wordt zo veel mogelijk op sterkte gemaakt, zodat u na de operatie vaak een lagere brilsterkte nodig hebt dan voor de operatie. In sommige gevallen hoeft u zelfs helemaal geen bril meer te dragen na een staaroperatie.
Kan een optometrist zien of u staar hebt?
Een optometrist kan zien of u staar hebt en kan daarnaast ook bepalen of het nodig is om deze staar te laten behandelen bij een oogarts. Als u twijfelt of u staar hebt adviseren we u om uw ogen eens na te laten kijken door een van onze optometristen.
Download hieronder de patiëntenfolder voor Staar: